Praktlysing

2022-08-03



Plockade ett litet gäng praktlysingar. Det visade sig att vinstenbeta gör den gula färgen lite varmare.
Del av växt i färgbad: blomma, blad och stjälk.









Pors, blåbär & odon

2022-08-02



En kvällspromenad till tjärnet resulterade i en skål med porsblad, blåbär och odon (bär). Jag kokade upp allt i samma färgbad.
Sidenstycket (alunbeta) blev ganska dovt grönt.

Det kryllar verkligen av blåbär och kantareller just nu.









Björk, pors & gran

2022-06-11



En kombination väl värd att minnas: björk (gul), pors (grön) och gran (beigegul). Betat med alun.
Resterna av björkbadet hamnade i burk med en bit siden. Låter stå. Kan tänka mig ett hem fullt av sådana burkar.









Välkomna till 200 gram lupin – utställningen

2022-03-26


 







Koschenill

2022-01-20



Koschenill med citronsyra blev en ny favorit, förmodligen för att det är en färg som sällan syns efter naturlig färgning.
Det är färgproverna längst ner till höger som är färgade med koschenill och citronsyra.










Acacia Catechu

2021-11-21



Har experimenterat lite med acacia catechu, en av växterna inom familjen ärtväxter. Recept och information kommer inom kort.
Dessutom passade jag på att styra upp mina analoga färgprover på ett lite mer organiserat vis – allt för att slippa plastfickor.










Orange

2021-09-23



Har funnit en orange färg jag uppskattar. Framför allt gäller det de två nystanen längst till höger. De är först färgade med indisk rabarb (alunbeta) och sedan färgade i svagt färgbad med krapp (vinstenbeta).

Ullgarn färgat enbart med krapp ger en speciell krapporange som drar lite åt rosa. Mitt mål var en orange som snarare drar lite åt gul samt har en lite dovare ton.
Från vänster:
1. Första färgbad krapp (betning: vinsten)
2. Andra färgbad krapp (betning: vinsten)
3. Andra färgbad indisk rabarb (alunbeta) + andra färgbad krapp (vinstenbeta)
4. Första färgbad indisk rabarb (alunbeta) + första färgbad krapp (vinstenbeta)









Sammetsfotad pluggskivling

2021-08-12



Silvergrå, mörklila och olivgrön. Samma färgbad fast två olika omgångar. Ingen betning.
Sammetsfotad pluggskivling blev min andra färgsvamp – men absolut inte min sista.









Vilka är ni? 
2021-06-20






När jag vill färga grönt möter jag automatiskt fler växter än just lupin. Inom mig växer ett starkt behov av att lära känna fler av dem som växer utmed mina promenadstråk. Och hur ser egentligen ett blåbär ut innan det har blivit ett fullt utvecklat bär?
Igår tog jag mig tid att se hur många olika detaljer som händer på en blåeld. Och pors ger tydligen en gul färg på alunbetat ullgarn men porsbuskarna står så fint vid tjärnen så jag har inget behov av att testa. Dessutom är den vissna lupinen faktiskt ganska snygg vid en närmre titt.








Gran och valnöt
2021-04-09



En tonad övergång från färgning med gran och skal från valnöt. Från vänster: första färgbad med gran, andra färgbad med gran, andra färgbad med valnöt och första färgbad med valnöt.
I väven syns en cirkel med ullgarn från det andra färgbadet med gran. Omgivningen är från första färgbadet med valnöt.









Färg-Bok anno 1873

2021-02-07



En liten men naggande elegant färgbok från 1873. Sjunde upplagan. Författad “af ett fruntimmer, som i många år sysselsatt sig med färgning”.

Innehåller även “konsten att twätta - äfwensom beskrifning på sättet att uttaga fläckar ur flere slags tyger”. Det kommer ta tid innan jag kan läsa den här utan att haka upp mig.








Novemberfärgningar

2020-12-04



En salig blandning av färgningar med gul lök, rödlök, schalottenlök, ekollon, granatäpple, nypon, nyponte, gran och på toppen krapp. Och säkert något mer.

Ibland slumpar sig saker till sin fördel.










Färgnyanser i oändlighet

2020-11-22



Det är knepigt att fånga färgnyanserna på bild. Lite varmare eller lite kallare? Mer gulröd eller mer gulgrön? Temperatur, färgton, lyster och mättnad – det är omöjligt att få bilden att återge verkligheten. I verkligen ser det heller inte likadant ut. Allt beror på mängden solljus, belysning och vad mina ögon nyss fokuserat på.

Å andra sidan så är bilden just bara en bild, en avbild av verkligheten. Ett foto utan taktilitet. Och så kommer det att förbli.
För ett tag sedan hittade jag en anteckning jag skrev när jag var 20 år och gick på förberedande konstskola. Jag hade antecknat möjliga framtidsyrken och ett av dem var “Professor i färg”. Jag är inte professor, men färg, det sysslar jag med i alla fall.

Sidenstycket längst upp till höger är färgad med ekollon, resten med granatäpple.









Ett hörn i varje färg

2020-08-16










Som magi. Nästan.

2020-07-19



Den senaste veckans färgningar. Det fina med växtfärgning är att färgerna allt som oftast passar ihop. Typ magi. Nästan.
Från vänster: rödkål, avokado, brännässla, lupin samt praktlysning.









Färgperspektiv

2020-07-10





Ibland ser alla färger dassiga och mjäkiga ut. Jag blir beskviken och önskar mig mer kulörthet. Men, sen ställde jag burkarna bredvid varandra och då syns det klart och tydligt hur färgerna skiftar.
Alla färger behövs någon gång, till någonting. Även de ljusa som vid första anblick verkar vara nästan-vita. Men helt kritvita är de sällan. Och ibland är det de små färgskillnaderna som gör helheten.









Stannar tuschpennan kvar efter ett färgbad?

2020-07-01






Jodå. Alla pennor utan den instabila Stabilo-pennan ger avtryck som stannar kvar. Vet inte hur länge det håller, men antagligen ett tag i alla fall.
Den här sidenbiten är färgad i ett krappbad, tillsammans med lite annat. Det här måste eventuellt utvecklas och testas på nytt.









Ett digitalt arkiv

2020-06-13



De här lapparna låg inknölade i pärmen där jag samlar mina färgprover. Jag minns faktiskt när jag stoppade in dem där. Jag skriver ner sen, hur jag har färgat, det glömmer jag ju inte bort.

Idag står det klart att minnet av hur de där lapparna blev till är som bortblåst. Jag insåg att jag behöver ett bättre system för recept och färgningsresultat. Nu testar jag en digital variant. Sidorna uppdateras under tiden som jag färgar, för att få med så många detaljer som möjligt.  
En hemsida är ett bra verktyg. Det är relativt enkelt att möblera om digitalt, se hur saker och ting förhåller sig till varandra. Jämföra färger, följa sin egen process.

Det kändes också lite onödigt att hålla färgningar och övriga experiment för mig själv.

Dessutom är jag svag för arkiv.