Kompostavfall
Här är färgningar som genererats av fulla kompostpåsar som vanligtvis huserar under diskbänken. Det är en härlig mix av blandat innehåll men som oftast innehåller kaffesump.

Sällan ser avfallet exakt likadant ut. Det är svårt att upprepa en färgning med kompostavfall – men ibland är det just det som är det fina.


1a. Siden. Betning. alun.

1b. Färgbad.
1b. Ullgarn, långt bad.
Betning: alun.
1a. GRUNDRECEPT:

    · 1,5 l vatten
    · 479 g kompostavfall
    · 10 g alun
    · 42 g siden
       

Tömmer kompostpåsen och undersöker innehållet: kaffesump, kaffefilter, bananskal, morot, äggskal, paprika, currysås samt svamprens från kantarell och taggsvamp. Rensar ut kaffefilter och häller över resten i gryta. Kokar upp och låter badet förbli kokande i ca 30 minuter innan jag tillsätter alun. Sänker plattan och låter badet svalna av innan sidentyg läggs i grytan. Håller badet varmt i en timme, stänger sedan av plattan.

Tid i bad: ca 2 timmar. Kompostavfall kvar i färgbad.
1b. ÅTERANVÄNDER BADET:

    · 10 gram alun
    · 2 msk järnvatten
    · 100 gram ullgarn 


Silar bort matavfall. Värmer upp vätskan igen. Adderar alun och järnvatten. Häller över allt innehåll i en burk där ett blötlagt garn är förberett. Låter svalna, försluter, låter stå. Tid i bad: 6 dagar.

Notering: Mycket mögligt (föga förvånande). Fin färg men dålig idé att inte täcka hela garnet med vätska (föga förvånande).